10 dec 2009

Ding # 21 Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi


Fotline.ws
Zo af en toe maak ik wel eens gebruik van de Aquabrowser (Bibliotheek.nl) om klanten te helpen bij het zoeken naar een bepaald onderwerp.  Bij dit ding kijken we rond op de site van de OBA en maken gebruik van My Discoveries (nooit eerder gedaan) Om te experimenteren heb ik me aangemeld  via  de cursusaccount . In het profielscherm zag ik lijstjes met allerlei onderwerpen staan (verschillende favoriete media)
Interessant om via 23 dingen te zien wat andere mensen leuk vinden.  Zelf heb ik een nieuw lijstje voor boeken gemaakt met als onderwerp: Bali. Deze  titellijst  heb ik bewaard en getagged.  Geweldig, dat de titels die je toevoegt aan je collectie klikbaar zijn naar de uitleeninformatie!
Op deze site is het mogelijk naar verschillende boeken te zoeken, door heel eenvoudig het onderwerp van een boek in de zoekbalk in te vullen.
In de zoekbalk typ je een trefwoord/onderwerp van het gezochte boek, bijvoorbeeld "filosofie".
De Aquabrowser zoekt dan naar boeken die te maken hebben met "filosofie".  De resultaten zijn direct te zien. Maar de Aquabrowser doet nog meer dan dat.  Het laat ook direct wat trefwoorden zien die te maken hebben met het woord "filosofie" en deze is dan weer  samengesteld in een woordenwolk.
Soms heb ik wat problemen met de associaties en de opbouw v.d woordenwolk (ook inhoudelijk) die af en toe gegeven wordt, ofschoon ik ook wel verassende dingen tegenkom.
De voordelen v.e. aquabrowser zijn o.a:
1. Dat het een een geweldig instrument is om je te helpen als klanten niet voldoende weten over het  onderwerp waarnaar ze op zoek zijn.
2. Dat het zelf nieuwe suggesties geeft, waarmee de klant op weg wordt geholpen.
3. Dat het zelf al een grote woordenschat bezit met veel varianten op woorden .

Ook bij WorldCat  heb ik eerst gebruik gemaakt van de bestaande lijst van 23dingen en daar de DVD  "How the west was won" bijgevoegd en een beoordeling gegeven. Via WorldCat kun je zien in hoeveel bibliotheken de DVD aanwezig is en als je je postcode invoert geeft WorldCat de bibliotheken met het aantal kilometers aan vanuit  je woonplaats  naar die betreffende bibliotheek.
Wat is WorldCat toch een handig programma om in bibliotheken over de hele wereld media te zoeken.
Daarom hoop ik, dat onze bibliotheek (en andere) zich ook zal aansluiten op WorldCat, zodat we als bibliotheek  deze toepassingen snel ter beschikking kunnen stellen aan onze klanten

Opm. Ik vind de bewegwijzering van OBA wat beter als bij de WorldCat.

7 dec 2009

Ding # 20 Online muziek beluisteren.




Last.fm is geheel nieuw voor mij, maar het klinkt als muziek in mijn oren, dus ik ga zingend  mijn padvinderspak maar weer uit de kast halen en ga op verkenningstocht. Persoonlijk ben ik opgegroeid met muziek. Mijn vader was pianist en band/orkestleider in het voormalig Ned-Indie. Voor de overige bandleden schreef mijn vader speciaal muziekstukken. Ook mijn man komt uit een muzikale familie, bij speciale gelegenheden  worden de "artiesten" uit de familie bijelkaar geroepen en de band is gevormd. Via de cursusaccount ben ik op zoek gegaan naar wat nummers uit de zestiger jaren o.a Beatles, Dusty Springfield, Turtles,Crosby Stills Nash en Young, Elton John, vervolgens een  nieuwe playlist  (Bleu Royal favoriete muziek) gemaakt, daarna aan 23dingen's Library toegevoegd, bij bovengenoemde artiesten  'tags' aangevuld en bij Michael Buble en Leann Rimes op de hartjes 'geklikt'
De mogelijkheid om mijn profiel aan te sluiten op Twitter vind ik wel handig, zo kan ik via Twitter dus ook nog muziek beluisteren en  recente tracks aan mijn  blog voegen.
Bij deze handelingen bekruip mij meteen een LybraryThing gevoel, maar dan met 'tracks'.  De site biedt best wel veel mogelijkheden, vooral om op nieuwe artiesten uit te komen, uitgebrachte albums te raadplegen, eventuele evenementen bij te wonen, maar het is niet erg gebruiksvriendelijk. Ik ontdekte, dat ik maar 30 sec. afspeeltijd kreeg en pas volledige nummers kon beluisteren als ik 45 tracks van minstens 15 verschillende 'artists' heb toegevoegd.  Bij een proefabonnement  (heb ik genomen uit nieuwsgierigheid )  krijg je slechts 30 nummers, bovendien mag je geen 'hartjes' uitdelen, want er verschijnt meteen een mededeling, dat je dit alleen mag doen bij een  abonnement ( €3 p.m.)  Jammer dat Last.fm  niet meer gratis is, want op deze manier ga je toch zoeken naar andere aanbieders met dezelfde mogelijkheden en die heb ik  ook gevonden. De volgende 3 alternatieven op een rijtje:
1. Deezer  hier kun je zoeken naar muziek, en direct afspelen. Het werkt snel, en er is redelijk veel muziek.
2. Imeem  is gratis, hier kun je luisteren naar nieuwe, populaire en ook alternatieve muziek. Registreren gaat snel, daarna  kun je playlists maken, en muziek delen met anderen.
3. Jogli.com  is een muziek zoekmachine, zoekt miljoenen van de muzikale artiesten, albums, liedjes en videoclips. Hier kun je luisteren naar alle muziek of kijken naar YouTube Music!
Grooveshark  via account 23dingen heb ik een playlist gemaakt en "wonderful tonight" van Eric Clapton  als eerste op de lijst gezet. De site is gratis, best goed maar eenvoudig.
Hier kun je geen tags toevoegen, wel de songs/tracks omhoog(populair) of omlaag stemmen en eventueel als favoriet (hartje) aanmerken.
Zoeken.bibliotheek.be hier heb ik (als opdracht) naar een cd  (Doobie Brothers) gezocht, verder geklikt tot de albuminformatie,  rechts in scherm zie je de Last.fm luistertips(aanbevelingen). Door hierop te klikken, zie je  weer welke cd's de bibliotheek in collectie heeft.
Mogelijkheden voor de bibliotheek met Last.fm?
In de bibliotheek zou het eventueel gebruikt kunnen worden bij muziekvragen of de gebruiker hiernaartoe verwijzen.
Voor collega's van collectievorming is deze site handig bij aanschaf, omdat je hier goed kan zien welke muziek er het meest populair is, tevens kunnen ze hier aan nieuwe ideeen  komen  op muziekgebied.