3 nov 2009

# Ding 13 online kantoortoepassingen Google Docs

Fotline.ws

Een eerste blik op Google Docs leverde bij mij als Outlookgebruiker veel herkenning op. Aan de linkerkant bevindt zich een navigatiebalk met een prullenmand en diverse mogelijkheden om de bestanden te sorteren. Een klik op het plusje voor ‘Items by type’ toont vier bestandstypen: PDF’s, Documents, Presentations en Spreadsheets.  Als je links bovenaan in het menu voor de optie ‘New’ kiest, zie je drie van de vier bestandstypen terug. Nadat ik wat meer gelezen en uitgeprobeerd had, leek het me nu tijd voor het maken van een  testdocument. Dit is mij gelukt, is inmiddels op het web gepubliceerd.
Ideaal: de aangemaakte bestanden kun je online opslaan! of op je eigen harddisk bewaren, direct mailen en/of printen. Je kunt zelfs gebruik maken van de vertaalknop  om document(en) in verschillende talen leesbaar te maken. Ook kun je zelf bepalen met wie je de documenten wil delen. Nu nog mensen uitnodigen om  dit document samen met mij te delen en daarvoor heb ik emailadressen nodig.
Voor de bibliotheek is  online kantoortoepassing  Google Docs superhandig en voordelig, omdat de documenten op elke computer geopend en bewerkt kunnen worden en de mogelijkheid om de documenten(o.a voor projecten)  te delen met anderen om er samen aan te werken.
Google spreadsheets kan goed ingezet worden voor een enquete (b.v. klanttevredenheidsonderzoek)   online via website bibliotheek.
Suggesties voor collega's :
1. PR: posters( van bv acties) eerst  als testdocument online  zodat verbeteringen en  eventuele aanvullingen samen door andere collega's  bijgewerkt kunnen worden i.p.v. handmatig nadat het met fouten van de drukkerij afkomt.
2. Programmamaakster: eerst testdocument maken van het nieuwe cultureel programma(b.v. jaar 2010) foutieve data  en tijden kunnen dan nog tijdig door collega's  verbeterd worden( nu worden fouten handmatig pas na verschijning van permanente folder bijgewerkt)
Reserveringen  van kaarten voor lezingen/cursussen kunnen online ook op andere filialen van Hoorn worden ingeschreven. Op dit moment  nog  via Intranet  en door een persoon bijgewerkt, omdat het   anders problemen gaf met inchecken en uitchecken als collega op ander filiaal  ook in Excel  formulier zat te  werken.

citaat van de dag:

If God made Earth like Microsoft made Windows, one worm could completely destroy civilization

1 nov 2009

Ding # 12 Microblogging met Twitter

Tja, de  nieuwste trend op internet is "twitteren", maar dit is nou het eerste 'ding' waar ik niet echt gecharmeerd van ben. Immers bij Twitter draait het maar om een ding, namelijk het antwoord op de simpele vraag: waar ben(t) je(u) mee bezig?  en om dat te vertellen krijg je maximaal 140 tekens. Bovendien zit ik al op Facebook en Hyves. Desondanks heb ik  me wel altijd  afgevraagd, waarom Twitter  nou zo populair was bij verschillende groepen mensen (zelfs president Obama en Clinton behoren tot de real tweeps!)  Uit recent onderzoek is gebleken, dat er meer dan 4 miljoen gebruikers zijn en het laatste halfjaar het aantal nog steeds stijgende is. Dus........om  toch meer aan de weet
te komen van hoe-wat-waarvoor heb ik een profiel  aangemaakt bij Twitter( ja, ja de zoveelste!) de URL naar mijn blog gelinkt en ben begonnen met een kleine verzameling" twitteraars, die ik tijdens deze cursus wil volgen.

Voel me nog wat ongemakkelijk bij het idee (zoiets van een digi stalker) maar ik denk, dat het wel bijtrekt naarmate mijn twitterpad wordt bijgelicht(=meer ervaring in krijg)
Ik heb gekozen om Rob Coers, Edwin Mijnsbergen en Deepak Chopra te volgen( ik word dus een follower)
 Door op de follow knop te drukken kom je op de followinglist, daarna sta je in de lijst als follower  van .... b.v.  Rob Coers.  De eerste updates of tweets van Rob verschijnt nu op mijn Twitterpagina: bieb loopt vol met mensen!   Op zondag? zo, dat weten we dan weer....
Deze tweet kun je eventueel beantwoorden via optie  in het berichtenschermpje.
Als volgeling op de lijst kun je zelf ook weer gevolgd worden (wil je dit niet dan blokkeer je de volger) en  deze volger  wordt ook weer gevolgd etc. etc. alles naar gelang de interesse in berichtgevingen, het is als het ware zie afb.
Als twitteraar kun je  je tweets meerdere keren per dag aanpassen door het vorig berichtje te deleten. Het is eenvoudiger dan sms'en en je bereikt een groter publiek, maar je hoeft niet zo veel tijd in te steken als in een blog. Mocht je niet thuis zijn, kun je evengoed twitteren omdat je de mogelijkheid hebt om dit via sms- bericht te doen, eventueel met foto's of geluidopnames. Wel handig als je naar een concert gaat en je wilt je vrienden/familieleden of huisgenoten laten meegenieten. 
Zo, dit was mijn eerste ervaring met Twitter en ik moet zeggen, dat het best meevalt, je bepaalt uiteindelijk alles zelf.

N.B. voor sms berichten moet je betalen, twitteren is gratis!