18 nov 2009

Ding # 16 Ontdek wat YouTube video te bieden heeft





You Tube, ja wie kent dit medium eigenlijk niet. Bij de jongeren is het in ieder geval erg populair. De plek, waar leuke, mooie, vreemde,  maar ook informatieve geposte video's te zien/horen is. Je kan geen onderwerp verzinnen of het staat op You Tube. Een bijkomend voordeel van YouTube is de vindbaarheid. ‘Vroeger’ moest je in Google specifiek naar het tabje "Video" gaan om video’s te vinden, nu zie je ook in de ‘gewone’ zoekresultaten video’s terug komen.
Soms kan een video best wel nuttig zijn en ik merk, dat  mensen ook steeds creatiever worden. Volgens een artikel in de New York Times zal de jongste generatie niet meer een Google- generatie maar een You Tube-generatie worden.
Voor informatie wordt straks niet meer gegoogled, maar geyou-tubed d.w.z  dat You Tube als zoekmachine wordt gebruikt om informatie te vinden voor werkstukken voor school. Het is levendig en direct, de manier waarop de meeste mensen de informatie graag opeisen.  Volgens Edwin Mijnsbergen (ZB digitaal) zeggen een paar minuten bewegende beelden net zoveel als duizend woorden in een instructieboek. Hoewel ......?een paar goed gekozen woorden zeggen soms meer dan een hele film.
Als ik wil weten/zien wat voor soort fitness "de Zumba" precies is, zoek ik ook eerst op You Tube naar een soort instructievideo, als tag  gebruik ik  Zumba en fitness.
Ik moet zeggen, dat er genoeg te zien was voor een eerste impressie en best wel nuttig.
De bibliotheek zou You Tube kunnen gebruiken bij marketing en het promoten van nieuwe services.
Het voordeel van het plaatsen van filmpjes online is absoluut een toegevoegde waarde, om zo klanten/gebruikers een goed inzicht te geven in wat je doet als bibliotheek.
In plaats van flyeren op straat kan je ook You Tube als dienst gebruiken.
N.B.Tijdens het surfen kwam ik tot de ontdekking, dat zelfs bedrijven You Tube als  dienst gebruiken voor werving en selectie, lees hiervoor volgend artikel en bekijk de video maar:



Waar gaan YouTube filmpjes naar toe als ze verwijderd (moeten) worden? Veel zullen voorgoed online verdwenen zijn, maar voor een deel is er een speciaal plekje.
Ik las laatst nog, dat iemand haar verwijderde filmpje op You Tube nergens meer terug zag en ze vroeg zich af, wat ermee gebeurd was. Tijdens mijn zoektocht stuitte ik per toeval op volgende site: YouTomb - de begraafplaats voor YouTube filmpjes. Best interressant!

Hieronder het juweeltje onder de video's.

15 nov 2009

Ding # 15 Podcasts



Een podcast is eigenlijk een soort radio- of muziekuitzending via internet, wat via RSS aan belangstellenden wordt aangeboden.
Volgens mij is het verstrekken van informatie  de belangrijkste functie van podcasts. Erg handig als je een uitzending hebt gemist, want je kan het daarna altijd downloaden op je pc/ipod en eventueel op een ander tijdstip beluisteren. Je kan zelfs de podcast  in een archief opslaan of  doorsturen aan vrienden en kennisen. Na het bekijken van enkele podcastdirectories heb ik gekozen voor Radiocast.nl en wilde mezelf abonneren op de podcast van het programma  van Pauw en Witteman, maar kreeg als  melding: " Let op, dit is een vodcast, de 'play' knop werkt niet. Als u zich abonneert op de feed kunt u het programma op uw computer bekijken". Dit heb ik dan ook gedaan, gevodcast...   Vervolgens  RSS van de podcast van Bibliotheek Waterweg toegevoegd aan mijn Netvibes, gewoon om het eens te proberen en hiervoor een nieuw tabblad gemaakt. Verschil tussen DOK en Bibliotheek Waterweg  is, dat je bij de eerste de podcast direct vanaf de website kunt beluisteren. Gelukkig  heeft Netvibes een geintegreerde speler, zodat ik geen software hoeft te installeren. Het feit dat je bijvoorbeeld audio kunt luisteren terwijl je in de bus/trein  zit op weg naar school of werk  kan een lange reis een stuk aangenamer maken. Ik kan me situaties voorstellen waarin het niet hebben van beelden geen bezwaar is b.v. als ik op een warme zomerdag lekker languit in mijn tuin lig met gesloten ogen en niets anders wil dan relaxed luisteren naar  muziek van Michael Buble. 
Maar een mens is van nature nou eenmaal erg visueel ingesteld en dat blijkt weer uit het feit, dat bij het downloaden/beluisteren van de podcasts van Nelleke Noordervliet en Joris Luyendijk (interviews tijdens het Boek en Bal in Schiedam) op Netvibes, ik  het gezicht van deze auteurs verwachtte, maar daarvoor in de plaats e.o.a beeld van het universum op mijn laptop te zien kreeg, een rare gewaarwording!
De dienst Podplaza is in mijn ogen alleen voor het plaatsen of hosten  van een podcast; een andere functie heeft Podplaza niet. Trouwens de pagina van Podplaza bestaat niet meer (ook een ontdekking)  of  misschien voor onbepaalde tijd offline, ik weet het niet....( zie hiervoor mijn reactie op Podcasts bij 23 dingen)
Mogelijkheden voor de bibliotheek:
Als de bibliotheek  zelf zou willen werken met podcasts dan doet ze er goed aan te investeren in de aanschaf van goede microfoons en wel om de volgende redenen:
De kwaliteit daarvan wil nog wel eens verschillend zijn en het is heel vervelend om te luisteren naar een geluidsopname van een slechte kwaliteit. Over het algemeen verdient het aanbeveling om geen gebruik te maken van de in de computer ingebouwde microfoon maar te werken met een externe microfoon(betere geluidskwaliteit)
Ik zie podcasts vooral als een manier om interviews (o.a lezing) op te nemen, te bewaren en te verspreiden.Verder denk ik niet dat klanten echt met aandacht gaan luisteren naar een podcast, tenzij die korter duurt dan vijf minuten of tenzij die echt superinteressant is.
Tip voor collega's, die hardlopen als sport (willen) hebben: de podcast Start to Run  met 27 lessen die als trainingsschema dienen. Je kunt de lessen volgen op je iPod en de presentatrice neemt je aan de hand en vertelt wanneer je moet hardlopen en wanneer je moet wandelen, bij hardlopen wordt up-tempo muziek gedraaid, bij wandelen rustige muziek. Zo bouw je langzaam je conditie op tot je 5km kan harlopen.