25 nov 2009

Ding # 18 Catalogiseer je boekenkast met Librarything



Ik hou van boeken lezen en bibliotheken, maar catalogiseren???
Dus.... ben  erg benieuwd, volgens mij gaat deze opdracht echt spannend worden.
Eerst maar een account aanmaken bij  daarna boeken toegevoegd aan mijn virtuele boekenkast. Het toevoegen ging vrij makkelijk, zeker als het om bestsellers gaat. Via de zoekfunctie ga je eerst kijken of het boek aanwezig is bij enkele grote bibliotheken en boekhandelaren. Je klikt op  ‘toevoegen’, vult in het zoekscherm een titel of auteur in, eventueel ISBN. Op het scherm rechts krijg je de
titel(s) of treffers te zien, gezocht bij Amazon.com of Library of Congres. Hier kwam ik tot de ontdekking, dat die niet of nauwelijks Nederlandstalige titels bevatten, dus je kan beter kiezen voor optie ‘kies uit 680 andere bronnen wereldwijd‘ of de Koninklijke Bibliotheek (KB) Bol.com en Bruna als bronnen om in te zoeken.
Klik je op de titel die je wilt toevoegen, dan komt het a.h.w gelijk in je boekenkast. Als je wilt kun je nog  een waardering, een samenvatting of trefwoorden aan het boek toevoegen.
Mocht een boek niet te vinden zijn via de opgegeven bronnen dan kun je zelf de boekgegevens invoeren. Geef hiervoor wel titel, auteur, plaats van uitgave, jaar van uitgave, eventueel een ISBN en het aantal pagina’s en je hebt een redelijk complete beschrijving.
De kans bestaat, dat je het boek krijgt zonder front/kaft, ga dan gewoon naar bewerken klik daar (links in scherm) op wijzigen omslag, je scrollt naar beneden, dan krijg je een aantal kaften te zien, maak hier je keuze, klik op de kaft en voila het boek is voorzien van een mooie kaft.
Mocht jouw kaft niet te vinden zijn bij de LibraryThing, zoals bij mij het geval was met het boek Alleen tegen de wereld/S. Mam dan kun je via Google op internet zoeken naar een front/omslag van je boek, daarna opslaan op de computer en dan bij ‘wijzigen omslag’ gaan ‘uploaden’ ( altijd mooier dan zo'n  standaard zwarte  omslag)
Ik ben de eerste, die bovenstaand boek heb toegevoegd op LibraryThing.nl, daarom ook mijn eerste bijdrage in de vorm van een waardering en een samenvatting.
Op LybraryThing heb je de mogelijkheid om te  kijken hoeveel en  welke mensen ook jouw boek in hun boekenkast hebben staan. En zie je daar nog een andere titel, die je zou willen lezen dan kun je die met een klik  toevoegen aan jouw LibraryThing. Als ik wil, zou ik  mezelf kunnen aanmelden bij een dicussiegroep, maar dat kan later ook nog.
Ontdekking 1 dat meerdere deelnemers aan het 23 Dingen leerprogramma de boeken uit mijn lijst ook hadden gelezen (7totaal) ofschoon mijn boekenkast meer uit klassiekers bestaat.
Ontdekking 2 dat bij alfabetiseren van mijn lijst op titels, Librarything een heel andere systeem op na houdt nl. bij alfabetiseren op titel  telt het lidwoord gewoon mee!  Daarom heb ik het  maar gewoon op schrijver gesorteerd.
Dizzie.nl  op deze  prachtige site,  viel mijn oog op een lijst met blogs, waarvan een  met de grappige naam Pupske  Het is een mooie blog met leuke foto's en boeken,  zo zag ik ook een boek op zijn lijst die ik zeker ga lezen( na 23dingen cursus!)
Titel: Niemand weet waar ik ben van Julia Samuël en Elise G. Lengkeek
Ik moet mezelf echt bedwingen! om niet gevangen te blijven op deze site, anders kom ik niet verder met mijn posting.
Tip: weet je even niet meer welk boek je wilt gaan lezen? Library Thing heeft de Book Suggester. Vul één van je favoriete boeken in en de Book Suggester geeft je een aantal tips.
De Book Suggester werkt niet alleen met Engelstalige maar ook met Nederlandse boeken. Er komen verschillende lijstjes met titels uitrollen. Heel vermakelijk om even doorheen te scrollen en misschien dat je nog een interessante titel tegenkomt!
Conclusie: het was mij een waar genoegen om met dit Thing kennisgemaakt te hebben
ik voel me  digitaal weer  "rijker"  (ondanks de griep/bronchitis toch ontspannend)
Ik denk, dat de vele leeskringen, die Hoorn rijk is, blij zullen zijn als de bibliotheek ze wijst op LibraryThing en de vele mogelijkheden hiervan

24 nov 2009

Ding # 17 Bekijk een web 2.0 site naar keuze



Create funny pictures with your photos on FunPhotoBox.com
Deze opgave lijkt gemakkelijk, maar is toch ook moeilijk. Moeilijk omdat ik veel web 2.0 sites heel bruikbaar vind. Op zoek gaan naar een site naar keuze  uit de vele interessante? Het moet een gratis dienst zijn  en niets downloaden/installeren!  Gelukkig heb ik hulp aan de opgegeven gidsen. Het is een stuk makkelijker als je van tevoren een onderwerp kiest, zodat je dan ook gericht kan zoeken. Omdat wij volgens mij met deze cursus wel zo'n beetje de belangrijkste zaken wat toepassingen betreft  hebben gehad, heb ik gekozen om op zoek te gaan naar wat grappigs of mooi en interessant.
Via Programmableweb.com (overzichtelijk en inderdaad keurig op rubriek ingedeeld)voor de categorie popularity  een  grappig/interessante  dienst ontdekt en bekeken n.l.:
Durl.us een tijdbesparende toepassing, om de steeds langer wordende en moeilijk te onthouden URL's  in te korten. Elke geldige url. gewoon invoeren in het veld dat hiervoor bestemd is, klik op 'verkorten,' en je wordt beloond  met een  kortere url.( staat trouwens netter bij het versturen per mail) bij deze dienst is geen registratie nodig.
Via Go2Web20.net  (zoekmachine is gebruiksvriendelijk) 'tapje'  E-learning, gekozen voor dienst  Askforia. Dit is een sociaal Question&Answer platform, wat ontwikkeld is door drie 15-jarigen uit Singapore( heel knap van deze jongens!)
Hier kun je terecht met  allerlei  vragen  vanaf elke locatie op elk moment en deze kunnen eventueel beantwoord worden door vrienden of deskundigen (onderwijs)
Via  Web2.0Awards2008 ( prettig, overzichtelijk door de verdeling van 3 sites per rubriek)  gekozen voor rubriek "books" en "food" twee interessante diensten ontdekt en bekeken n.l:
LuLu hier kun je niet alleen boeken kopen, maar ook  je eigen boek uitgeven. Tevens leer je  hoe je je eigen boek kan promoten/verkopen.
Im Cooked   een web-community voor het delen van video-recepten. Een hele site gewijd aan voedsel. Het wordt ook een hype om in plaats van je recepten al dan niet met foto op je weblog te plaatsen er een video van te maken en te publiceren op je eigen site
Via Web 2.0 directory (een jungle van sites op categorie geordend,  wel apart, dat je sitelogo's op alfabet krijgt te zien) zomaar op logo de letter P gekozen, hier een leuke site uitgekozen: Prezi.com
Prezi is een nieuwe online tool om presentaties mee te maken. Prezi wordt steeds populairder op internet en wordt al de Powerpoint-killer genoemd. De manier waarop je in Prezi presentaties maakt is totaal anders dan in Powerpoint.
Enkele voordelen op een rij:
1 Met Prezi kun je teksten, afbeeldingen, pdf'jes en video's  in één grote  'poster' bij elkaar zetten
2  Samen met anderen aan een presentatie werken en  online delen(op dit moment is de Powerpointpresentatie  van bv een computercursus  alleen op bepaalde pc's in de bibliotheek te zien)
3 Mogelijkheid met  in- en uitzoomen waardoor je de kijker goed kan laten zien waar je zit in de    presentatie
4  Het is zelfs mogelijk je presentaties te downloaden als je bij je presentatie geen internet hebt
Alle video's die je maakt, kun je online opslaan. De gratis Public-account biedt 100 MB opslagruimte en voor meer MB's moet betaald worden
Kortom een echte web 2.0 dienst, goed te gebruiken bij presentaties voor de bibliotheek.
Als dit wordt toegevoegd aan onze nieuwe website, die echt 2.0 is! biedt je op deze manier ook weer service aan de gebruiker, om eventueel een "gemiste" presentatie te downloaden vanaf de site.
Opmerking:  op de website Frankwatching staat een bericht van januari 2006! desondanks wel een leuke website om te bekijken met mooie Web 2.0 overzichten .