8 okt 2009

# 9 Mijn visie op web 2.0


Deze posting moet een eerste denkmoment zijn volgens de cursus  23 dingen. Even een stilte bij het feit waar het web 2.0 over gaat.  Ik was alleen bekend met  het World Wide Web oftewel web 1.0- voornamelijk gebruikt voor eenrichtingsverkeer. Bij de nieuwe generatie van het www word je  meer bij betrokken, je mag je mening geven op sites(reviews), je mag zelfs bestanden  uploaden naar bepaalde sites. Voor mailberichten heb je tegenwoordig webmail, zodat je overal ter wereld je mailberichten kan lezen en versturen. De laatste tijd zijn internetverbindingen sneller en beter geworden, ook krijgt men steeds meer toegang tot het internet. De termen als "weblogs"en "RSS-feeds" kende ik wel, maar verder nooit in verdiept. Van "Flickr" wist ik, dat het een soort digitaal fotoarchief was, maar dankzij deze cursus heb ik geleerd deze software verder te ontdekken en hoe, gewoon verslavend!!
Door al deze nieuwe ontwikkelingen  moest ik  echt anders omgaan  met het internet. Nu eens kijken wat Web 2.0 kan betekenen  voor mij persoonlijk, voor mijn team of voor de organisatie.
1. Weblog. Intern?  In principe is het een goed instrument om ervaringen te delen over een bepaald onderwerp zoals b.v activiteiten in de bieb (ik denk aan het cultureel programma) of boekentips, maarrrr  het moet wel met regelmaat bijgehouden worden door iemand, die het ook echt leuk vindt. Een teamgenoot  was ooit begonnen aan een weblog met handige tips&trucs voor de directe dienstverlening. Iedereen kon hier zijn  bijdrage leveren of zijn/haar mening geven. Na haar vertrek is het helaas door niemand overgenomen. Misschien  dat er  na deze cursus iemand heel enthousiast  denkt van nou ik  ga ......???
 Weblog  extern?  Als onderdeel van de website.
Ideaal voor het publiek  om een reactie(review) te geven op de weblog na een lezing, berichtgeving of een artikel of bij presentatie van "boek van de maand"
Een leuk voorbeeld hiervoor is deze boeken weblog
 2. RSS  intern?  Voor de bibliotheek zeker!
 Ieder team heeft zo z'n functie en om bij te blijven op je vakgebied is het wel handig om RSS-feeds van bepaalde websites(indien beschikbaar) in je feedreader te zetten. Zo bespaar je tijd om al die sites af te lopen op zoek naar nieuwe informatie.
   RSS  extern? We hebben al wat feeds staan op de website, misschien kan er nog een worden toegevoegd  bij de weblog, die we na deze cursus vast gaan opstarten! en
een bij de activiteiten( cultureel programma)
3. Flickr intern? Personeelsuitjes, afscheid, jubileumfoto's zijn tot nu toe alleen op het werk via intranet te bekijken, maar met Flickr  toepassing vanaf heden overal op iedere pc.
   Flickr extern? Als link in de weblog.
 Foto's van activiteiten, schrijversavonden of zelfs een soort rondleiding door eigen bibliotheek na een verbouwing o.i.d denk maar aan het nieuwe HIP.
   Foto editors intern? misschien voor aankondigingen of activiteiten.
                        extern? Een leuke manier om foto's te presenteren op de weblog of website. Fotowedstrijd of quiz, waarbij gewonnen foto op de website wordt geplaatst en hierop kunnen mensen weer hun reactie geven(interactie)
Op dit moment kijk ik  zeker met een andere blik rond op het web en ben zelfverzekerder geworden, door de ontdekkingen die ik zelf heb mogen maken.
Een leuke toepassing voor bibliotheek 2.0: Via de catalogus je mening over een boek kunnen geven (waardering met *****)

5 okt 2009

Citaat van de dag: De eerste stap op de weg naar kennis is het besef dat het een lange weg is

Mijn web 2.0 badge

                                                                                               
                               
                                                               created with  Fresh Generator web design:

4 okt 2009

Nr. 3 Image Generator/ Image grafics pics

Een toegift van mij met de Image Generators, nu even geen Balifoto's bewerken/manipuleren, maar iets van het genre graphics. Ik moet toegeven, dat van alle dingen tot nu toe, deze echt heel ontspannend is, misschien vanwege de ervaring die je steeds meer krijgt, ik weet het niet.....
Hieronder de  geboorte van mijn nieuw ontworpen, digitaal dan wel, Dummy boek cover!






nr. 3 Image generators

Op de site van Image Generators heb ik gekozen voor optie nr. 8 Special effects
Allereerst de foto op de site weer uploaden, ik begin echt routine in te krijgen, was nieuwsgierig naar het resultaat en tada.....
Een foto van mij en mijn broer( met zijn toestemming uiteraard) Het is een fotocreatie met Bulge effects. Wat ik wel jammer vond, is dat de URL onderin de foto zichtbaar is, toch misschien  sluip reclame?

Nr 2 FD Flickr Toys

Deze oefening heb ik al eerder meegespeeld, zie de jigsaw(puzzel) foto in vorige posting. Het leek me een uitdaging om hier voor Pop Art Poster te kiezen. Ik heb al eerder wat leuke foto's naar Flickr geupload en het gemak is, dat het zo naar mijn blog geplaatst kan worden. Het is een landschap poster geworden. Je kunt op 2 manieren de poster bewonderen : 1 bekijk de foto gewoon zoals in de blog geplaatst.
                               2 klik op de link in de posting.

Ding 8 Online plaatjes bewerken met nr 1 The Generator Blog

Ontdekoefeningen:
Ik was erg benieuwd naar deze ontdekkingstocht met de bijbehorende oefeningen en ben ook echt van plan om het advies van 23 dingen op te volgen en dat is: alle image generators uit te proberen!
We zullen de kracht van social software gaan ontdekken.
Te beginnen bij
nr 1. The Generator Blog
Op de site heb ik gekozen voor optie Airline sign.
Hierbij  kun je de foto van het vliegtuig met je eigen tekst gaan bewerken, dit lijkt me wel heel interressant.
In drie minuten had ik een eigen vliegtuigmaatschappij gecreeerd, echt super!!