7 dec 2009

Ding # 20 Online muziek beluisteren.




Last.fm is geheel nieuw voor mij, maar het klinkt als muziek in mijn oren, dus ik ga zingend  mijn padvinderspak maar weer uit de kast halen en ga op verkenningstocht. Persoonlijk ben ik opgegroeid met muziek. Mijn vader was pianist en band/orkestleider in het voormalig Ned-Indie. Voor de overige bandleden schreef mijn vader speciaal muziekstukken. Ook mijn man komt uit een muzikale familie, bij speciale gelegenheden  worden de "artiesten" uit de familie bijelkaar geroepen en de band is gevormd. Via de cursusaccount ben ik op zoek gegaan naar wat nummers uit de zestiger jaren o.a Beatles, Dusty Springfield, Turtles,Crosby Stills Nash en Young, Elton John, vervolgens een  nieuwe playlist  (Bleu Royal favoriete muziek) gemaakt, daarna aan 23dingen's Library toegevoegd, bij bovengenoemde artiesten  'tags' aangevuld en bij Michael Buble en Leann Rimes op de hartjes 'geklikt'
De mogelijkheid om mijn profiel aan te sluiten op Twitter vind ik wel handig, zo kan ik via Twitter dus ook nog muziek beluisteren en  recente tracks aan mijn  blog voegen.
Bij deze handelingen bekruip mij meteen een LybraryThing gevoel, maar dan met 'tracks'.  De site biedt best wel veel mogelijkheden, vooral om op nieuwe artiesten uit te komen, uitgebrachte albums te raadplegen, eventuele evenementen bij te wonen, maar het is niet erg gebruiksvriendelijk. Ik ontdekte, dat ik maar 30 sec. afspeeltijd kreeg en pas volledige nummers kon beluisteren als ik 45 tracks van minstens 15 verschillende 'artists' heb toegevoegd.  Bij een proefabonnement  (heb ik genomen uit nieuwsgierigheid )  krijg je slechts 30 nummers, bovendien mag je geen 'hartjes' uitdelen, want er verschijnt meteen een mededeling, dat je dit alleen mag doen bij een  abonnement ( €3 p.m.)  Jammer dat Last.fm  niet meer gratis is, want op deze manier ga je toch zoeken naar andere aanbieders met dezelfde mogelijkheden en die heb ik  ook gevonden. De volgende 3 alternatieven op een rijtje:
1. Deezer  hier kun je zoeken naar muziek, en direct afspelen. Het werkt snel, en er is redelijk veel muziek.
2. Imeem  is gratis, hier kun je luisteren naar nieuwe, populaire en ook alternatieve muziek. Registreren gaat snel, daarna  kun je playlists maken, en muziek delen met anderen.
3. Jogli.com  is een muziek zoekmachine, zoekt miljoenen van de muzikale artiesten, albums, liedjes en videoclips. Hier kun je luisteren naar alle muziek of kijken naar YouTube Music!
Grooveshark  via account 23dingen heb ik een playlist gemaakt en "wonderful tonight" van Eric Clapton  als eerste op de lijst gezet. De site is gratis, best goed maar eenvoudig.
Hier kun je geen tags toevoegen, wel de songs/tracks omhoog(populair) of omlaag stemmen en eventueel als favoriet (hartje) aanmerken.
Zoeken.bibliotheek.be hier heb ik (als opdracht) naar een cd  (Doobie Brothers) gezocht, verder geklikt tot de albuminformatie,  rechts in scherm zie je de Last.fm luistertips(aanbevelingen). Door hierop te klikken, zie je  weer welke cd's de bibliotheek in collectie heeft.
Mogelijkheden voor de bibliotheek met Last.fm?
In de bibliotheek zou het eventueel gebruikt kunnen worden bij muziekvragen of de gebruiker hiernaartoe verwijzen.
Voor collega's van collectievorming is deze site handig bij aanschaf, omdat je hier goed kan zien welke muziek er het meest populair is, tevens kunnen ze hier aan nieuwe ideeen  komen  op muziekgebied.

1 opmerking:

  1. Zou het niet leuk zijn een muziektwitter aan Last.fm te koppelen. "what are you listening now?"

    BeantwoordenVerwijderen